LEVER/GALDE

LEVER/GALDE UBALANCER

Leveren er et fantastisk organ, ligesom en stor kemisk fabrik, og man mener den har mindst 500 kendte funktioner i kroppen.
Den er overordnet organ for hele fordøjelsen, muskler og bindevæv. Den skal sammen med andre organer være i stand til at omsætte alt det vi spiser og drikker, så det kan bruges i kroppen, og alt det der ikke kan bruges, skal den sørge for bliver udskilt med tarmen. Den skal sørge for at vi ikke bliver forgiftede af de giftstoffer, der kan være i vores fødevarer.
Leveren har det bedst, hvis tarmen virker 1-3 gange daglig - for så kan leveren komme af med sine affaldsstoffer gennem tarmen.
Virker tarmen ikke hver dag, må leveren finde en nødløsning for at komme af med affaldsstofferne, så de ikke hober sig op i leveren.
Leveren vil som regel begynde at sende det i depot i muskler og bindevæv, indtil tarmen virker igen.
Står det vi har spist for længe i tarmen (flere dage), begynder vi at optage både giftstoffer og farvestoffer og andet der ikke kan bruges i kroppen, og de ting skal så omkring leveren for at afgifte kroppen, hvorefter leveren igen vil forsøge at udslille det med tarmen.
Virker tarmen stadig ikke hver dag, bliver det en yderligere belastning, og leveren bliver nød til at sende det i depot i muskler og bindevæv, og står denne proces på i længre tid vil der begynde at komme symptomer fra muskler, bindevæv og huden (eksem - skinnebenssår).
En velfungerende tarm opotager kun det allerbedste af de næringsstoffer vi har spist, og kun det der kan bruges i kroppen, og resten glider i gennem tarmen uden at blive optaget.
Leveren er fantastisk til at huske, så hvis man en gang har spist noget giftigt - f.eks. en dårlig nød med giftige toxiner, vil leveren gemme lidt heraf, så den kan huske det.
Hvis man så igen spiser nødder vil leveren reagerer ved at trække spiserøret  (nogle gange også luftrøret) sammen, allerede når fødevaren kommer ind i munden, og for at undgå, at man synker den - og forgifter leveren igen.
Det er den måde fødevarer allergier opstår.
Har leveren blot en gang fået en giftig fødevare - kan den finde på at reagerer på samme fødevarer, selvom den ikke er giftig.
Så har man svært  ved at synke noget, må man være opmærksom på om det er noget leveren har godt af.
Galden bliver dannet i leveren af de nedslidte blodlegmer, når leveren har udtaget det der kan anvendes igen til nye blodlegmer, og restproduktet bliver til galde.
Galden nedbryder overfladespændingen på fedtstofferne, således at enzymerne fra bugspytkirtlen kan nedbryde dem, så de kan optages af tarmen.
Galden giver  farve til afføringen, så hvis afføringen er pæn brun, flyder galden, som regel godt. Men er afføringen baby-gul er der for lidt galde (måske 50%), og det betyder ikke noget ved nogle få dage, men ved længre tid, får man ikke nedbrudt fedtstofferne ordentlig.
Er afføringen kitfarvet, er der ingen galde - og fedtstofferne vil aflejre sig forskellige steder i kroppen, men også i åresystemet (åreforkalkning = åreforfedtning).
Flyder galden ikke godt nok fordi man har spist for meget af noget den har svært ved at klare, kan det begynde at give mange forskellige symptomer i kroppen - f.eks. muskelspændinger, især i den øverste del af kroppen, hoved og nakke, migræne, ischias, ondt i maven, opkastninger, oppustet, problemer med skuldre, albuer og kæbe m.m.
Men ved længre tids ubalance påvirker  det vægten, kolesteroltallet og aflejringer i åresystemet.
Man skal have lige meget vegatabilsk og animalske fedtstoffer, da der ellers kan dannes kolesterolklumper i galdeblæren.
Har man gjort en eller anden ting forkert, som leveren ikke bryder sig om - kan man tit vågne mellem kl. 0100 og 0300,  hvor leveren har sin maximum af energi - f.eks. at spise et hovedmåltid kl. 2100.
Leveren vil helst være fri for at vi spiser noget fast føde fra kl. 1800 til kl. 0600, så har den tid til at ryde op efter det man har spist i dagens løb.

Nu nogle eksempler fra klinikken:

EKSEMPEL 29

Mand 66 år - symptomer så voldsomme, at der var risiko for hjertestop.
Han fortalte, at han aldrig havde fejlet noget særligt, men siden han gik på pension fra 1 år siden, har han 3 gange været indlagt akut med hjerteproblemer så voldsomme, at man var bange for hjertestop.
Han var alle 3 gange indlagt på Rigshospitalet, fordi man ikke kunne finde årsagen, men alle 3 gange klingede symptomerne af efter 24 timer, og man fandt aldrig årsagen.
Han var kun øm til spiserøret og leveren, og jeg sagde til ham du er jo sund og rask, men du gør et eller andet forkert, som giver dig de voldsomme symptomer.
Allerede nu havde jeg mistanke om, at det kunne være det 3. krydderi, der var årsagen. Med dette i tankerne begyndte jeg at spørge ind til hvad han lavede efter at han var gået på pension. Jeg passer hus og have, og laver mad til min kone kommer hjem. Mit næste spørgsmål var, hvad laver du sovs af, og han svarede, jeg kan ikke lave sovs, så jeg bruger altid "Knorr sovse", og til frokost laver jeg tit boullion også af et Knorr-produkt.
Jeg forklarede ham, at alle Knorrs produkter indeholder det 3. krydderi - med den kemiske betegnelse: mononatriumglutaminat (E 621), som er en smagsforstærker, som får sovsen til at smage rigtig godt.
For ca 40 år siden var der tale om at forbyde det 3. krydderi, da ca. 25 % af den danske befolkning var allergisk over for det.
Symptomerne kunne være så voldsomme, at nogen læger  på dette tidspunkt kaldte det for "kinesisk restauration blodprop i hjertet syndrom".
Kineserene bruger mere af det 3. krydderi i madlavningen, så smager sovsen godt - skal man tage varsomt, hvis man er allergisk over for det 3. krydderi.
Det blev ikke forbudt, men i stedet for at kalde det for det 3. krydderi, skrev man nu mononatriumglutamin, og så vidste de fleste ikke hvad det var.
Hvis leveren ikke kan tåle det, får den spiserøret til at trække sig sammen for at undgå at man spiser det, men fortsætter man, kan det give smerter i brystet som et hjertetilfælde, men symptomerne klinger altid af efter ca 24 timer. Under fødderne vil ømheden kunne mærkes lang tid efter.
Man bruger det 3. krydderi i de fleste færdiglavede retter, men også fabriksfremstillede kager.

2. behandling - ingen ømhed, og jeg var sikker på at vi havde fundet årsagen - det 3. krydderi.

Han ringede efter 1 år (efter aftale) og fortalte, at han ingen symptomer havde haft siden min behandling, men han havde også forsøgt helt at undgå det 3. krydderi.

På kokkeskolen i Ålborg lære man at bruge 1/4 knivspids af det 3. krydderi, hvis man laver sovs til 4 personer, for at undgå at nogen gæster bliver syge.

EKSEMPEL 30

Mand 58 år - 2 bypass operationer.
Han forklarede, at han havde fået 2 bypass operationer med 2 års mellemrum, og nu var der gået ca. 2 år siden den sidste, men nu var det galt igen, og han kunne kun gå 50-100 m ad gangen, hvorefter han måtte stå stille i flere minutter inden han igen kunne gå 50-100 m. Lægerne sagde, at det var på grund af åreforkalkning (kaldes også for vindueskiggersyge). Lægerne ville ikke give ham en ny bypass, men havde blot sendt ham hjem med besked om, at de ikke kunne gøre mere for ham.

1. behandling - øm til ryggen, lever, galde og tolvfingertarm.
Mit første spørgsmål til ham var, hvordan er farven på din afføring? Hvorfor spørger du om det, ville han have at vide. Jeg fortalte ham, at hvis galden ikke flyder, som den skal kan fedtstofferne ved nogen aflejre sig i åresystemet, og farven på afføringen fortæller noget om hvor godt galden flyder, hvis afføringen er helt kit-farvet er der ingen galde.
Han sagde nu, det er der aldrig nogen læger der har spurgt mig om, og min afføring har været kit-farvet de sidste ca. 10 år.
Jeg spurgte om han havde været ude for et uheld, da jeg kunne mærke på hans fødder, at der var en ryghvirvel, der sad skæv, og det var den der havde noget med galden at gøre.
Jeg havde svært ved at få ømheden væk til denne ryghvirvel, så det tydede på det var noget, der havde været sådan i mange år.
Han fortalte nu, at han var faldet ned fra et tag for ca. 10 år siden, hvor han blev kørt på skadestuen, men de kunne ikke finde nogen skader - heller ikke på røntgenbillederne, men han var noget forslået, og havde nogen blodsamlinger og var sygemeldt i ca 3 uger.
Under samtalen havde jeg siddet og stimuleret reflekset på begge fødder til den omhandlede ryghvirvel, og jeg mente, at jeg kunne fornemme, at den blev mindre øm, men jeg kunne ikke få ømheden helt væk.

2. behandling - stadig øm til lever, galde, tolvfingertarm og ryg - de samme steder, som ved 1. behandling.
Han fortalte, at hans afføring 2. og 3. dagen efter behandlingen, havde været næsten sort.
Jeg forklarede ham, at det var rigtig godt, for så var der kommet gang i hans galde - og så skulle der gerne begynde en nedbrydning af fedtaflejringerne i hans åresystem.
Han havde været øm til ryggen i nogle dage, men han kunne stadig ikke gå længere end før, men han havde fået det bedre på en eller anden måde.
Jeg sagde til ham - om at prøve til - hvor langt han kunne gå, for på den måde at finde ud af om der var fremgang.
 3. behandling - kun lidt ømhed tilbage ved ryghvirvlen, og det sidste sted, der er ømt er tit der årsagen skal findes, så jeg var sikker på, at hans fald fra taget var årsagen til hans åreforkalkning, ved at det havde påvirket den omhandlede ryghvirvel, så galden var gået i stå.
Hans afføring var nu pæn brun til den mørke side.
Han kunne nu gå dobbelt så langt som før, og han havde haft det meget bedre.

4. behandling - ingen ømhed.
Afføringen var stadig brun til den mørke side.
Han kunne nu gå omkring 500 m før der kom nogle symptomer.
Jeg sagde til ham, at han var i orden, og at hans krop nu selv ville ordne resten, men han ønskede en behandling mere for at være sikker - for han turde næsten ikke tro på det.

5. behandling - ingen ømhed.
Det er det bedste jeg har haft det i de sidste 10 år, og jeg har været ude at gå 3 kilometer uden at mærke noget i mine ben, så nu tror jeg selv på, at det er i orden.

Efter 1 år kom han til kontrol efter aftale.
Han var ikke øm nogen steder, og han havde haft det godt, og han følte nu han kunne gå så langt som han  ønskede, uden at mærke nogen symptomer fra benene.
Hans afføring var stadig brun, og jeg sagde, at han skulle holde øje med farven og komme igen hvis den blev kit-farvet.
Han fik kun denne ene behandling.

EKSEMPEL 31

Mand 75 år - skinnebenssår.

Han forklarede, at han nu snart i 8 år havde haft skinnebenssår, som gradvis blev værre og værre, og nu var blodomløbet så dårligt i venstre ben, at lægen var bange mfor, om der var ved at gå koldbrand i benet, og de var begyndt at tale om, at de kunne blive nød til at ampurterer benet.
Der kom en sygeplejerske 2 gange om dagen og skiftede forbinding på såret.

1. behandling - øm mange steder, men nok mest til hele fordøjelsen - lever, galde, tolvfingertarm, tyndtarm, iløekalklap, tyktarm og endetarm.
Jeg spurgte hvor tit hans tarm fungerede, og han svarede, at det gjorde den 1 til 2 gange om ugen, og det havde den gjort i mange år.
Jeg forklarede ham, at hvis man ikke kommer af med sine affaldsstoffer 1-3 gange daglig med tarmen, så vil de aflejre sig i kroppen, og ved nogle mennesker til sidst bryde ud som skinnebenssår.
Så det drejer sig om at få gang i tarmen - og gerne 2-3 gange daglig, for så vil skinnebenssåret og blodomløbet hurtig blive bedre.
Jeg spurgte nu ind, for at finde ud af hvad han gjorde forkert.
Han drak ikke kaffe, men 6-8 kopper the daglig, og han ville have sine kartofler og kød hver dag.
Jeg ved at personer med en doven tyktarm, ofte sover på højre side, og det viste sig også i dette tilfælde, at han altid sov på højre side.
Jeg sagde til ham, du er nød til at lave om på nogle ting, som du har gjort forkert i mange år.
Du må ikke længre drikke the, da det afvander tarmen, og gør dig hård i maven, og du bliver nød til at undvære dine kartofler i en periode, da de indeholder stivelse, som også gør dig hård i maven.
Du skal have de stivelsesfrie grøntsager som: gulerødder, broccoli, porre, blomkål, spidskål m.m.
Du skal også til at sove på venstre side, for så har tarmenet naturligt fald nedad mod endetarmen, så det står klar om morgenen mellem kl. 0700 og 0800.
Står man meget senere op end kl. 0800 er det ikke sikkert at tarmen virker den dag - da tidspunktet er forpasset.
Energien er i tyktarmen kl. 0500-0700, hvor der er øget tarmbevægelse, og derefter skal tarmen gerne virke inden kl. 0800.
Jeg anbefalede ham 2 kopper stærk kaffe senest kl. 0730, og så skulle han efter 1/2 time gå på toilettet og sætte sig, for at gøre det til et fast ritual.
Han ville følge mine råd, hvis det var det der skulle til for at han kunne beholde sit ben.

2. behandling - stadig ømt mange steder, men mest til førdøjelsen.
Han fortalte, at der var gået et par dage, men nu var hans tarm begyndt at virke 2-3 gange om morgenen, når han havde fået sin kaffe. Han var også begyndt at drikke 2 kopper kaffe om eftermiddagen.
Det var gået godt med at undvære kartoflerne, og han kunne mærke han havde det bedre i maven (tarmen).
Han havde også vænnet sig til at sove på venstre side.

3. behandling - øm til lever, galde, tolvfingertarm og tyktarm.
Hans tarm virkede stadig 2-3 gange daglig.
Sygeplejersken, der skiftede hans forbinding, havde spurgt hvad han havde gjort, for hun kunne se, at hans sår så meget pænere ud (han fortalte hende, hvad jeg havde fået ham til at ændre).
Jeg kunne se at noget af misfarvningen lige under knæet var ved at forsvinde.

4. behandling - nu kun øm til lever, tyktarm og blodomløbet i det dårlige ben.
Hans tarm virkede stadig 2-3 gange daglig, og han var kommet ind  i en fast rutine om morgenen med toiletbesøg.
Hans skinnebenssår var nu mindre i omfang og noget pænere i udseende. Misfarvningen på benet var trukket længre ned, og de første 20 cm under knæet, så nu normalt ud.

5., 6., 7., og 8. behandling blev det bedre og bedre, og han var ikke længre øm efter 8. behandling, og misfarvningen på hans ben var væk, og hans skinnebenssår var næsten også helt væk og helet pænt op.
Jeg sagde at så længe hans tarm virkede 2-3 gange daglig ville det blive bedre og bedre, og nu skal vi finde ud af hvor længe din krop selv kan holde det i orden.

Han kom til behandling 1/2 år efter, og da var hans lever, tyktarm og blodomløb i venstre ben kun lidt ømt, og jeg kunne begynde at se lidt misfarvning 20-30 cm over anklen. Skinnebenssåret var lægt, men det kunne ses på huden, at det var lige før det ville bryde ud igen.
Han havde været i byen og spise nogle gange, hvor der var gået kluder i hans tarmsysten, så tarmen ikke havde virket i nogle dage, men så havde han fået gang i det igen.

Han fik 3 behandlinger, så var han i orden igen, men vi blev enige om at give ham en behandling igen efter 3 måneder.

Da han kom 3 måneder efter var der kun ganske lidt misfarvning ca. 10 cm over anklen, og hans tarm virkede 1-3 gange daglig.

Han kom herefter til behandling hver 3. måned og fik kun en behandling hver gang.

Han blev 87 år og han døde af en lungebetændelse, men han beholdt begge sine ben i disse mange år, hvor han fik behandling hver 3. måned.

EKSEMPEL 32

Mand 29 år - blodpropper.

Han forklarede, at han 5 gange inden for de sidste 2 år, havde været indlagt  med en blodprop - senest for 3 måneder siden, men han kunne stadig have det dårligt ind i mellem.
Lægerne kunne ikke forklare ham årsagen - men kun at hans kolesteroltal var for højt. Han fik medicin for kolesteroltallet allerede efter 1. blodprop, men alligevel fik han 4 mere.
Han havde hørt, at jeg måske kunne finde årsagen.

1. behandling - kun lidt ømhed  under fødderne til lever, galde og tolvfingertarm.
Jeg forklarede ham, at galden har meget med blodpropper at gøre, da det er den der skal nedbryde overfladespændingenpå fedtstofferne, så enzymerne kan spalte dem, så de kan optages i tarmen. Hvis galden ikke flyder godt nok, eller man får for mange fedtstoffer på en gang, kan blodet være mere tyktflydende i 3-5 dage, og med risiko for blodpropper ved nogle personer.
Jeg begyndte nu at spørge ind, og jeg startede med chokolade.
Hvorfor spørger du netop om det - det er fordi jeg erfaringsmæssigt ved, at det kan gøre blodet mere tyktflydende i 3-5 dage, hvis f.eks. spiser 3-4 guldbarre på en gang.
Han fortalte nu, at han nogen gange kunne få et flip med chokolade. Han kunne finde på at spise 2-3 æsker eller mere, og han stoppede ikke før der ikke var mere i huset.
Jeg sagde til ham jeg er sikker på, at det er det der er årsagen til dine blodpropper.
Jeg forklarede, at chokolade er svært nedbrydeligt  i kroppen, og galden betragter 4 guldbarre, som 12 hovedmåltider, og så vil blodet være mere tyktflydende i 3-5 dage efter, og med risiko for blodpropper ved nogle personer.
Spiser man et lille stykke - højst 1/3 guldbarre, så vil galden lukke mere galde ud for at nedbryde det - og så kan det være sundt, men får man for meget kan det være farligt.

2. behandling - kun lidt øm til galden, og han havde haft det godt. Han havde sørget for ikke at have noget chokolade i huset.
Jeg forklarede, at han skulle passe på med fede spiser med animalske fedtstoffer, og gerne bruge olivenolie til at stege i.
Tager man et stykke andesteg, sker der ikke noget, men spiser man 3-4 stykker eller mere, og så 1-2 portioner risalemande ned oveni, og måske chokolade til kaffen, ja så er risikoen til stede for blodprop ved nogle personer.

3. behandling - ingen ømhed, og han havde det godt, og han var overbevist om, at jeg nok havde ret, når jeg sagde, at det var hans chokolade-flip, der var årsagen.

EKSEMPEL 33

Mand 57 år - forhøjede levertal.

Han forklarede, at hans levertal i mere end 1 år havde været meget forhøjede, og hans læge troede, at han havde et alkoholproblem, så derfor havde lægen sagt, at han skulle holde sig helt fra alkohol, hvis han ville have sine levertal i orden igen.
Han havde holdt sig fra alkohol i næsten 1¨år, og nu hvor han lige havde været ved læge og fået at vide, at hans levertal stadig var lige høje, og lægen ville ikke tro ham, når han fortalte, at han ikke havde rørt alkohol i et helt år.

1. behandling - meget øm til reflekset til leveren under højre fod, og til akupunkturpunktet til leveren på venstre storetå.
Jeg gav ham akupressur til akupunkturpunktet på venstre storetå, indtil det hjalp på reflekset under højre fod.
Leveren frigør ophobede affaldsstoffer ved et sådant tryk.
Jeg spurgte ind og fandt ud af at han i mange år og stadig arbejdede med lakering af biler.
Der var god udsugning i kabinen, og han brugte altid maske og heldragt, men det kunne ikke helt undgås, at han måske indåndede noget af det maling, der hang i tøjet, hvis han under arbejdet skulle hente et eller andet og derfor tog masken af, når han forlod kabinen.
Jeg sagde til ham, at jeg næsten var sikker på, at det var hans arbejde, der gav ham forhøjede levertal. Så jeg forslog ham at ændre på hans rutiner, så han ikke kom til at indånde dampe fra malingen.

2. behandling - kun lidt øm de samme steder som ved 1. behandling, og han havde haft det godt.

3. behandling - ingen ømhed til leveren, og han fortale, at han havde været til Randers Uge, og det var længe siden han havde fået så meget alkohol på en uge.
Jeg sagde til ham, når din lever ikke er øm, så skulle dine levertal være i orden. Han ville gå til lægen og få det kontrolleret, og ringe til mig når han havde svaret fra lægen.
Han ringede 3 uger efter, og han fortalte, at hans levertal var i orden, og at lægen havde sagt, det er sådan du skal leve, for nu kan jeg se du ikke har drukket alkohol siden sidste kontrol.
Han havde derefter skældt lægen ud, og sagt at nu troede han slet ikke på ham, for det var længe siden han havde fået så meget alkohol, og nu siger du, at det er sådan jeg skal leve.
Jeg tror, at alkoholen i dette tilfælde har været med til at opløse nogle af de lakrester, der har været ophobet i leveren.
Så jeg anbefalede ham blot at overholde de 2-3 genstande om dagen, som sundhedsstyrelsen anbefaler.

EKSEMPEL 34

Mand 49 år - iskias.

Han forklarede, at hans iskias blev værre og værre, og at hans behandlinger ved fysioterapeut og kiropraktor kun havde hjulpet lidt og kortvarig.
Nu måtte han klare hverdagen på smertestillende tabletter.

1. behandling meget øm til lever, galde, milt og galdeblæremeridian.
Han var ikke øm til lymfesystemet, men da han var øm til milten og leveren fortalte det mig, at det kunne være en forgiftning af et eller andet.
Jeg begyndte at spørge ind, og blev ved indtil jeg var sikker på jeg havde fundet årsagen.
Han havde selv lavet en røgovn, som han brugte flittig til at lave røgvarer både til hans husholdning og til andre.
Det var tit han opholdt sig i røgen, når han passede ovnen, og han spiste jo også af de røgede fødevarer.
Jeg anbefalede ham, at holde en pause med alt det røgede og holde sig fra røgovnen - indtil vi fandt ud af om det var den, men det var jeg næsten 100 % sikker på.

2. behandling - kun lidt øm de samme steder.
Han havde haft det meget bedre, og var næsten kommet af med de smertestillende tabletter.
Iskiasen var meget mindre, og han havde fået mere energi, og havde sovet bedre.
Lever og milt har meget med søvn og energi at gøre, da det er dem, der skal sørge for at afgifte kroppen for giftstoffer i maden og luften.
Galden kan ikke tåle for meget røget, for fed mad eller for krydret mad.

3. behandling - ingen ømhed, og han havde haft det godt siden 2. behandling, og han havde ikke længere symptomer fra iskiasnerven, og han var kommet helt af med de smertestillende tabletter.

Jeg sagde til ham - det var både de røgvarer du spiste, men også at du opholdt dig i røgen under tilberedningen - der er årsagen til dine symptomer.
Så skal du bruge røgovnen mere, skal de være på en anden måde ellers vil dine symptomer hurtig komme igen, men nu ved du hvad årsagen er.

EKSEMPEL 35

Kvinde 62 år - smerter i maven.

Hun forklarede, at det startede for 3 dage siden, og hun havde ikke kunnet sove for smerterne, og hun havde også ondt om dagen.

1. behandling - ømhed til lever, galde og tolvfingertarm.
Da jeg gav akupressur på akupunkturpunkt 37/38 på galdeblæremeridianen på højre ben, begyndte hun at bøvse flere gange, så det indikerede, at der har stået luft i tolvfingertarmen og måske helt ud i galdeblæren med smerter til følge.
Jeg gik nu til galdeblærepunkt på venstre 2. yderste tå og gav akupressur, da det hjælper på alle galdeblære forstyrrelser, samtidig med at det slapper af.
Hun bøvsede stadig flere gange, og hun følte det lettede hver gang.
Jeg spurgte nu om hun kunne huske, hvad hun havde spist den dag - inden smerterne startede - noget røget, fedt, krydret eller æblekage.
Hun fortalte, at de havde været i sommerhus, og til frokost havde manden hentet en varm nyrøget markrel til hver, og om eftermiddagen havde de fået æblekage med flødeskum, og de havde alle spist 3 portioner hver fordi hun ikke ville have noget med hjem.
2-3 timer efter hun havde spist æblekagen begyndte hun at få ondt i maven, og hun kunne ikke spise noget til aften.
Jeg forklarede hende, at en hel røget markrel kræver en velfungerende galde for at man kan tåle den, da der skal lukkes meget galde ud i tolvfingertarmen for at nedbryde fedtstofferne. Flyder galden for langsomt - kan maden blive stående i tolvfingertarmen i flere timer (normalt højst 15 minutter) og kommer der så 3 portioner æblekage ned oveni - kan galden nogle gange trække sig sammen og lukke endnu mindre galde ud. Især ved sure æbler, og når der er flødeskum på skal mder lukkes mere galde ud, men kommer der mindre bliver maden stående i tolvfingertarmen, hvor det kan begynde at gære og danne luft, som både kan komme ovenud, men også nogle gange gå helt ud i galdeblæren med smerter til følge.
Da jeg var færdig med behandlingen havde hun det godt, og hun havde ikke ondt længere.

2. behandling - ingen ømhed, og alt fungerede igen, og hun havde ingenn symptomer haft siden 1. behandling.
Jeg fortalte hende, at jeg højst vil anbefale hende 1/2 rugbrød med noget røget - for spiser du 3 stykker vil der være nogle, der kan få symptomer, og det samme med æblekagen - tager man 1 portion sker der som regel ikke noget, men 3 portioner, er der igen nogle, der vil få symptomer.
Årsagen var i dette tilfælde både mængden og sammensætningen, selvom der var gået flere timer i mellem måltiderne.

EKSEMPEL 36

Mand 25 år - kunne ikke tåle øl.

Han forklarede, at han havde været vant til at gå i byen fredag/lørdag, og drikke de øl han havde lyst til, men nu kunne han ikke drikke bare 1 øl, da den nærmest ligefrem brusede op inde i munden, og hvis han prøvede at synke det kom det ovenud igen.

1. behandling - kun ømhed til leverreflekset under højre fod og til akupunkturpunktet på venstre storetå, men ellers ikke øm andre steder, hvilket tydede på en fødevarer allergi, over for et eller andet som måske mindede om øl.
Jeg spurgte om han havde drukket en dårlig øl, for så ville hans lever kunne huske det, og afvise øl hvis han prøvede igen. Det havde nu stået på i ca. 3 måneder, men han mente ikke, at han på noget tidspunkt havde drukket en dårlig øl.

Jeg spurgte ind om hvad han arbejdede med. Han var tøøersvend, så det tydede jo ikke lige på at en fødevareallergi kunne have noget med hans arbejde at gøre.
Jeg spurgte ind om han havde spist meget frugt, og nu kom han i tanke om, at han havde haft et arbejde ved en frugtgrossist for 3-4 månedert siden.
Frugtgrossisten havde haft et parti æbler, som han havde kasseret, fordi de havde for mange pletter, men nogle af dem var fine og han havde fået lov til at spise dem han havde  lyst til.
Hvor mange spiste du om dagen?
Måske 100 stk svarede han - jeg var nær faldet ned af stolen, og gentog 100 stk - ja, svarede han. Nogle gange tog jeg bare en bid ohg smed resten væk, hvis der var pletter på den anden side.
Jeg var nu sikker på vi havde fundet årsagen, for en øl er ligesom en slags frugtsyre, og så vil leveren sige, nu begynder han med de æbler igen, og det vil leveren forsøge at forhindre, for ikke at blive forgiftet igen.

2. behandling - kun ganske lidt ømhed, og jeg forklarede ham, at når jeg trykkede på akupunkturpunktet på venstre storetå, så svarede det til, at jeg ligesom nulstillede hans lever, så den ikke længre kunne huske det den havde  været udsat for, og så skulle han kunne tåle at drikke øl igen, men jeg tilråde en langsom opstart.

3. behandling - ingen ømhed, og han fortalte glad, at nu kunne han tåle at drikke øl - som før.

EKSEMPEL 37

Pige 2 år - blodmangel.

Moderen forklarede, at datteren, havde fået konstateret blodmangel for snart 1 år siden, og lægen havde ordineret forskellige former for jerntilskud, men der var ingen af dem der havde hjulpet.

1. behandling - ømhed til lever og galde.
Hun var meget bleg i ansigtet,og da jeg ved at galden, også har meget med ansigtsfarven at gøre, var jeg næsten sikker på, at der var noget der havde påvirket hendes galde.
Da jeg påvirkede 2. yderste tå på venstre fod til galdeblæremeridianen, kunne jeg se hvordan hun langsomt fik mere farve i ansigtet.
Ømheden til lever og galde var nu væk, og hendes ansigtsfarve så nu normalud.

2. behandling - ingen ømhed.
Hendes ansigtsfarve var stadig normal.
I dette tilfælde fandt jeg ikke årsagen, men moderen kunne huske, at inden datteren blev syg, havde hun på et tidspunkt fået fat i skumgummimadrassen, og spiste det ene hjørne af den, så det kunne godt være årsagen.

Moderen ringede efter 1 måned og fortalte, at datterens blodprocent nu var normal, og at hun havde fået meget mere energi og appetit.

EKSEMPEL 38

Kvinde 57 år - gigt og overvægtig (115 kg).

Hun forklarede, at hun havde ondt i hele kroppen, og hun havde lige fået konstateret en bindevævssygdom, men hun ville gerne have hjælp til at få det bedre.

1. behandling - ømhed til lever, galde, bugspytkirtel, iløelalklap, hypofyse og skjoldbruskkirtel i venstre side og til højre æggestok (for lavt stofskifte).
På min forespørgsel oplyste hun, at hun kun kom af med afføring lørdag og søndag, og kun 1 gang hver af disse dage, og sådan havde det været de sidste 30 år.
Hun havde 3 børn og en mand hunn skulle have ud af døren om morgenen inden hun selv mødte på arbejde kl. 0800, så hun havde aldrig tid til at gå på toilettet om morgenen og heller ikke når hun kom fra arbejde. Det var kun vand hun kom af med i løbet af dagen. Det andet havde hun kun tid til lørdag og søndag.
Jeg forklarede, at hvis hun ikke kom af med afføring 1-3 gange daglig, går affaldsstofferne i depot i hendes muskler og bindevæv, og giver nogle former for gigt og bindevævssygdomme.
Så hvis hun skullem have det bedre, skulle hun have gang i tarmen hver dag og gerne mere end 1 gang, for at få det ud der havde aflejret sig i hendes muskler og bindevæv og givet hende sin overvægt.
Hun spiste næsten ingen ting om dagen, men mest fra kl. 1800-2200.
Hun var aldrig sulten om morgenen. Jeg forklarede hende, at det man spiser efter kl.1800 er det man tager på af, fordi det får lov at ligge til næste morgen - inden leveren tager sig af det.
Hun drak 4-6 kopper kaffe og 4-6 kopper the om dagen, og altid the om morgenen. Jeg sagde hun skulle holde med theen, fordi det afvander tarmen, og man bliver hård i maven (tarmen), og så skulle hun drikke kaffe om morgenen, da det virker befordrende på tarmen.
Efter morgenkaffen skal tarmen virke inden for 1/2 time, så man skal tilrettelægge det så man har tid til at gå på toilettet.
Energien er i tyktarmen fra kl. 0500-0700, hvor der er ekstra tarmbevægelse, og herefter glider afføringen ned i endetarmen, og hvis man ikke går på toilettet inden kl. 0800 kører afføringen op i tyktarmen igen, hvor der bliver optaget mere vand fra den, og næste gang man skal på toilettet sidder der en hård knold.
Hun ville forsøge at lave om på de ting hun havde gjort forkert.

2. behandling - stadig øm de samme steder.
Hun var begyndt at spise mere om dagen og ikke efter kl 1800, og hun drak ingen the - kun kaffe.
Hendes tarm havde ikke virket bedre, og hun havde heller ikke fået lavet om på sit morgen ritual.
Jeg forslog hende, at spise morgenmad og drikke kaffe hjemmefra inden hun kørte på arbejde, og så møde 10 minutter før, så hun havde tid til at gå på toilettet.

3. behandling - lidt mindre øm til hele fordøjelsen, men stofskiftet var i orden nu, og hendes tarm havde nu virket l gang daglig og 2-3 gange lørdag og søndag.
Hun var kommet af med meget mere, og hun havde nok haft det lidt bedre.
Jeg forklarede hende, at hvis hun skulle tabe sig - skulle tarmen virke mere end 1 gang daglig, og hun måtte aldrig sidde det overhørigt, når trangen meldte sig.

4. behandling - kun lidt ømhed til leveren, og tarmen virkede nu 1-2 gange daglig, og hun havde haft det meget bedre, så vi blev enige om at lade kroppen ordne resten selv, nu hvor hun vidste hvad hun havde gjort forkert i mange år.

Årsagen var manglende tid til at komme af med afføringen om morgenen og forkerte spisetider.
Man må ikke drikke the, hvis tarmen ikke virker hver dag, og man må ikke drikke kaffe hvis tarmen virker mere end 3 gange daglig.

Hun kom 1 år efter og fortalte, at hun havde fået det meget bedre, og hun havde tabt 11 kg, men hun følte, aty hendes vægttab var gået lidt i stå de sidste 2 måneder.
Hun var kun øm til stofskiftet, og det var formentlig fordi æggestokkene producerede mindre østrogen i forbindelse med hendes overgangsalder.
Jeg fik hurtig hendes stofskifte i orden, og så kan det formentlig holde mindst 1 år mere.

EKSEMPEL 39

Mand 59 år - migræne.

Han forklarede, at han aldrig havde døjet med hovedpine, men nu havde han de sidste 3  måneder næsten hovedpine/migræne hver dag med kvalme, og nærmest en ensidig hovedpine.

1. behandling - ømhed under fødderne til lever og galde og til akupunkturpunkt 37/38 på galdeblæremeridianen (migrænepunkt.
En ensidig hovedpine tyder altid på en påvirkning af galden - formentlig fra en fødevare.
Jeg spurgte ind, om han havde ændret på sin kost for 3 måneder siden, til noget røget, fedt eller stærk krydret.
Han mente ikke han havde ændret på noget, så hvis det kun var noget han havde gjort ville ømheden være væk næste gang, men var det noget han stadig gjorde ville han være øm igen næste gang.
Jeg fik al ømhed væk og gav ham en god afslapning.

2. behandling - ømhed som 1. gang de samme steder.
Han havde haft det bedre de første 4-5 dage, men så var hovedpinen kommet igen på samme måde.
Jeg fandt heller ikke denne gang ud af hvad han gjorde forkert.

3. behandling - ømhed som ved 1. og 2. behandling.
Så det tydede på, ar det stadig var noget han gjorde forkert, med hensyn til kosten.
Jeg spurgte ind til kosten og alle hans drikkevaner.
Da jeg kom til drikkevarerne, kom han nu i tanke om, at han for ca. 3 måneder siden havde købt en meget speciel whisky, som var meget røget.
Han fik som regel en dobbelt whisky hver aften.
Han samlede på forskellige specielle whisky typer.
Han lovede at holde sig fra den røgede indtil han kom igen.

4. behandling - ingen ømhed nogen steder.
Han havde haft det godt og slet ingen antydning af hovedpine eller kvalme.

Det var den meget røgede whisky, der var årsagen til hans hovedpine/migræne, da hans lever og galde reagerede på den.

EKSEMPEL 40

Dreng 17 år - eksem og svimmelhed.

Han forklarede, at han det sidste års tid havde haft det underligt ind i mellem, og nogle gange så dårlig, at han kastede op og blev svimmel, og samtidig havde han fået noget udslet på kroppen.

1. behandling - kun lidt øm til leveren, så det tydede mest på en fødevare allergi.
Jeg spurgte ind til kosten, men fandt intet her der kunne være årsagen.

2. behandling - kun lidt øm til leveren, jeg spurgte nu ind til hvad han arbejdede med på hans fritidsjob, men heller ikke her fandt jeg noget.
Nu spurgte jeg ind om han havde været ved at male for 1 år siden.
Han kom nu i tanker om, at han havde hjulpet faderen, med at male en lastbil, og de havde glemt at bruge masker, og han havde været dårlig dagen efter, men så havde han ikke tænkt mere på det.

3. behandling - ingen ømhed.
Han havde haft det godt og ingen symptomer efter 1. behandling.
Hans eksem så meget bedre ud og var ved at forsvinde.
Der har i dette tilfælde ligget en rest af forgiftningen fra malingen i hans lever, men når man trykker på akupunkturpunktet på venstre storetå til levermeridianen bliver denne rest frigjort fra leveren og udskilt med tarmen.

EKSEMPEL 41

Mand 75 år - åreknuder/hæmorider.

Han forklarede, at han nu for 4. gang var blevet opereret for hæmorider, så han ville gerne vide, om han gjorde noget forkert.
Han fremviste sine ben, som var så fyldt med åreknuder, måske 50 på hver ben.
Jeg havde aldrig set så mange åreknuder på en person. De sad tæt overalt på benet.

1. behandling - ømhed mange steder, men mest til leveren, så fødderne fortalte mig det måtte være noget med kosten.
Det værste i kosten der kan give åreknuder og hæmorider, er overdreven brug af syltetøj, som er stærkt udvidende på åresystemet.
Da jeg spurgte om hans forbrug af syltetøj, fortalte han, at han om morgenen som regel fik 2 stykker franskbrød med ost og måske en spiseskefuld syltetøj på hvert stykke.
Til frokost fik han ymer, og heri rørte han 3-4 spiseskefulde syltetøj, for ellers kunne han ikke lide det.
Til hans sovs og kartofler brugte han aldrig rødbeder eller asier, men altid 3-5 spiseskefulde solbærsyltetøj.
De lavede syltetøjet selv for at det skulle være sundt.
Jeg kunne herefter regne ud, at han fik 8-10 spiseskefulde syltetøj om dagen, og han fortalte, at det havde han måske gjort i 50 år.

Jeg kunne kun love ham, at hvis han holdt op, ville det ikke blive værre, men om det ville blive bedre - kunne jeg ikke svare på.
Jeg anbefalede ham en kur med silicium eller padderokke-te i 3 måneder, da det virker stærkt sammentrækkende på hele kroppen, men også åreknuderne/hæmoriderne.

Han fik 3 behandlinger og skulle så komme igen, når han var færdig med kuren med padderokke-teen, som han ville prøve.

3 måneder efter bedømte jeg hans åreknuder på benene til at være lidt mindre hævede, men jeg tror, at der stadig var lige mange.
Han havde helt holdt sig fra syltetøjet, og han syntes selv han havde haft det bedre, selvom han aldrig havde fejlet noget bortset fra hans åreknuder og hæmorider.
Han syntes selv hans ben så bedre ud end før, og vi aftalte, at han måtte fortsætte med padderokke-teen i 3 måneder mere, men så skulle han også stoppe.

Steen Madsen 15.09.2020 13:49

Hej Lis på venstre ringfinger ved hjørnet af neglen over mod lillefingeren er der et akupunkturpunkt som regulerer varme og kulde i kroppen, brug højre pegfing

Lis Dam 15.09.2020 10:03

Hej Steen. Jeg er igennem overgangsalderen, men sveder stadig meget og har svært ved at falde i søvn- har du nogle gode råd?

Steen Madsen 09.09.2020 05:39

Brug den når du har tid og lyst ubegrænset

Lis Dam 08.09.2020 23:33

Hej Steen. Jeg arbejder som Nv 7/7 og ville høre om du kan give råd vedr brug af lyslampe på 10.000 Lux.
Hvornår/hvad tid bør jeg i min arb.uge bruge den ?

Steen Madsen 10.08.2020 05:23

Hej Annie Det var det jeg viste dig på hånden-fra håndroden og op til lillefingeren
du kan ikke læse det på hjemmesiden.

Annie Olesen 09.08.2020 17:58

Hej Steen. Hvor var det jeg kunne læse om de symptomer som Pers datter havde med nerve som evt sad i klemme. Du nævnede noget om at man kunne gøre noget. Annie

Steen Madsen 05.08.2020 15:36

Hej Mette total B-complex i 3 måneder hvis man har trang til søde sager.

mette johansen 05.08.2020 09:43

Hej Steen
Har du noget som du kan foreslå når man er meget til søde sager. Har prøvet hypnose og været i Tjele. Tjele hjælper et stykke tid men så falder jeg i

Pernille Therkelsen Ysøe 13.07.2020 11:27

Hej Steen
Jeg har bestilt en glas med 90 kapsler Ipe Roxo som jeg så du anbefalet at tage hvis man har været ramt af Covid-19. Hvor mange og hvornår må jeg tá?

Steen Madsen 13.07.2020 11:55

Hej Pernille 2 kapsler 3 gange daglig, f.eks 0700-1500-2300 med højst 8 timers mellemrum og uden for måltiderne. Der ofte en virkning efter 3-5 dage. Meld retur

Steen Madsen 07.12.2019 06:08

Hej Gitte Skriv til steenmadsen@sund-viden.dk

Nyeste kommentarer

21.11 | 15:41

Mine øjne er de sidste 5 år blevet super allergiske, kan ikke tåle spf med...

27.01 | 09:42

Hej Grethe Bogen kan bestilles på:steenmadsen@...

27.01 | 08:05

Hej Steen Jeg vil gerne bestille bogen , sund viden, da jeg lider mege...

20.12 | 21:02

Hej Steen, fantastisk hjemmeside du har. Jeg kan ikke finde ud af ...